Resipi Nasi Hitam/Ungu (Black Rice)
BAHAN
Beras basmati 1 cawan
Beras pulut hitam 1 cawan
Secubit garam
CARA
- Cuci bersih beras basmati.
- Cuci 2-3 kali beras pulut hitam untuk menghilangkan habuk dan sebagainya, dan direndam sekurang-kurangnya 1 jam. Lebih lama direndam, lebih gelaplah air rendamannya. Air rendaman inilah yang akan digunakan sebagai pewarna di dalam nasi.
- Gabungkan beras basmati yang dicuci tadi dengan air rendaman beras pulut hitam dan dimasak di atas api tanpa ditutup. Kacau sekali dua.
- Apabila air sudah hampir kering, kecilkan api dan tutupkan nasi dengan tudung periuk.
- Tanak nasi seterusnya dan sejukkan sebelum dicampurkan dengan ulam-ulaman yang digunakan
TIP MASAKAN
- Beras pulut hitam yang direndam untuk mendapatkan airnya itu boleh direbus dahulu dan dibekukan jika tidak digunakan serta-merta
- Penggunaan beras basmati dalam resipi ini akan menghasilkan tekstur nasi yang gebu (fluffy) dan berlerai. Ia juga sesuai jika dicampurkan dengan hirisan ulam-ulaman untuk nasi kerabu. Jika nasi atau beras lembik yang digunakan, ulam-ulaman akan melekat-lekat pada nasi dan akan menghasilkan hidangan yang agak ‘berat’ untuk dimakan.
The post RR Resipi: Nasi Cara Kita appeared first on Malaysia Interior Design, Home-living Magazine.
No comments:
Post a Comment