Bahan Untuk Nasi
Bunga telang 30 kuntum
(Diramas dengan sedikit air supaya keluar warnanya)
Daun selasih Itali (Italian Basil) atau daun selasih 1 genggam
(Diramas untuk mengeluarkan warnanya)
Beras basmati 250 gm
Daun pandan (disimpul) 2 helai
Gula Melaka
Sedikit garam
Cara
- Masak nasi dengan air bunga telang dan air daun selasih (kandungan air lebih kurang 300ml.)
- Masukkan daun pandan, garam dan juga gula Melaka.
- Gaul rata dan masak seperti biasa.
Bahan Ulaman
Minyak zaitun 100 ml
Ikan bilis (digoreng dan ditumbuk) 50 gm
Kelapa kering (digoreng tanpa minyak sehingga kekuningan) 50 gm
Bawang merah kecil (dihiris nipis) 50 gm
Serai dicincang halus (bahagian bawah yang lembut sahaja) 3 biji
Bunga kantan (dicincang halus) 1 kuntum kecil
Lengkuas (dicincang halus) 2 inci
Daun kesum (dihiris halus) 20 helai
Italian basil atau 15 helai daun selasih biasa 10 helai
Daun limau purut (dibuang ‘tulang’nya dan dihiris halus) 3 helai
Kacang panjang (dihiris nipis) 3 biji
Daun ketumbar (dihiris halus) 1 genggam
Daun thyme (dicincang halus) 1 sudu makan
Jejarum rosemary (dicincang halus) ½ sudu makan
Garam secukup rasa
Cara
Gaulkan kesemua bahan di atas bersama nasi dan hiaskan dengan ikan kering tipis yang digoreng.
Tip Masakan
- Saya menggunakan minyak dalam resipi ini supaya ‘salad’ nasi ini tidak kering.
- Penggunaan air daun selasih membuatkan warna biru lebih gelap.
- Herba-herba dan ulam yang digunakan boleh ditukar mengikut selera tetapi bahan penting seperti hirisan bawang merah, serai dan lengkuas harus dikekalkan untuk mendapat rasa yang lebih asli.
- Saya gemar makan nasi kerabu ini begitu saja sebagai hidangan pembuka selera. Di restoran saya dahulu, saya sajikan nasi ini dengan daging lembu batang pinang yang dibakar sederhana bersama sambal air asam yang dimaniskan dengan sirap maple.
The post RR Resipi: Nasi Kerabu Perantau (Blue Rice) appeared first on Malaysia Interior Design, Home-living Magazine.
No comments:
Post a Comment