Wednesday, June 22, 2016

Resipi Istimewa Mat Periuk!

Selebriti chef Malaysia, Chef Kamarul berkongsi menu istimewa kepada pembaca RRenovation, Oribeef Burger, resipi yang berbaloi untuk dicuba!

resipi-mat-periuk

BAHAN-BAHAN

Untuk daging burger:

Daging cincang                           400 gm
Bawang besar (cincang halus)  1 biji
Bawang putih (cincang halus)   2 ulas
Paprika                                        1 sudu kecil
Serbuk ketumbar                        1 sudu kecil
Lada hitam                                  ½ sudu kecil
Serbuk roti                                   1 cawan
Telur                                             1 biji
Garam                                           Secukup rasa

Hidangan Sampingan:

Roti Burger                                  4 ketul
Pati Burger Daging                     4 keping
Bawang                                        4 keping
Daun salad                                  4 keping
Tomato                                        4 keping
Pickles (timun jeruk)                  4 keping

CARA-CARA:

1. Untuk daging burger, sediakan bahan-bahan.
2. Masukkan semua bahan ke dalam bekas yang besar. Gaul sehingga sebati.
3. Bentukkan kepada 4 biji bulat (100gm) dan tekapkan kepada bentuk burger.
4. Untuk menghidang, grill atau bakar burger sehingga masak dan hidangkan bersama roti dan bahan-bahan sampingan yang lain.

food-panda

The post Resipi Istimewa Mat Periuk! appeared first on Malaysia Interior Design, Home-living Magazine.

No comments:

Post a Comment