Saturday, July 16, 2016

RR Resipi: Nasi Cara Kita

nasi-hitam-ungu

Resipi Nasi Hitam/Ungu (Black Rice)

BAHAN

Beras basmati                                     1  cawan
Beras pulut hitam                              1 cawan
Secubit garam

CARA

  1. Cuci bersih beras basmati.
  2. Cuci 2-3 kali beras pulut hitam untuk menghilangkan habuk dan sebagainya, dan direndam sekurang-kurangnya 1 jam. Lebih lama direndam, lebih gelaplah air rendamannya. Air rendaman inilah yang akan digunakan sebagai pewarna di dalam nasi.
  3. Gabungkan beras basmati yang dicuci tadi dengan air rendaman beras pulut hitam dan dimasak di atas api tanpa ditutup. Kacau sekali dua.
  4. Apabila air sudah hampir kering, kecilkan api dan tutupkan nasi dengan tudung periuk.
  5. Tanak nasi seterusnya dan sejukkan sebelum dicampurkan dengan ulam-ulaman yang digunakan



TIP MASAKAN

  • Beras pulut hitam yang direndam untuk mendapatkan airnya itu boleh direbus dahulu dan dibekukan jika tidak digunakan serta-merta
  • Penggunaan beras basmati dalam resipi ini akan menghasilkan tekstur nasi yang gebu (fluffy) dan berlerai. Ia juga sesuai jika dicampurkan dengan hirisan ulam-ulaman untuk nasi kerabu. Jika nasi atau beras lembik yang digunakan, ulam-ulaman akan melekat-lekat pada nasi dan akan menghasilkan hidangan yang agak ‘berat’ untuk dimakan.

The post RR Resipi: Nasi Cara Kita appeared first on Malaysia Interior Design, Home-living Magazine.

No comments:

Post a Comment